Resepi Oreo Cheese Cake Simple dan Cepat

Me My Resepi

 resepi-Oreo-Cheesecake-mudah-dan-sedap
Okay. This is my favourite cake ever. Oreo Cheese Cake or Cheese Cake Oreo. Whatever. Yang penting sedap dan tak muak dan boleh makan banyak. Hahhaa. Memang aku tak boleh makan banyak cheese tapi dalam hal cheese cake, semua berkecuali. Lulz. Ok. Kali ni My Resepi Perantauan Bujang membawakan anda resepi ringkas oreo cheese cake mudah cepat dan sedap. Ingat, resepi ini tidak perlu menggunakan oven dan sangat mudah serta cepat.
Resepi Oreo Cheese Cake Sedap

Resepi Oreo Cheese Cake Sedap

Bahan-bahan
  • 1 peket biskut oreo ( terpulang kepada anda jenis apa yang nak )
  • 50gram mentega/butter
  • 200gram whipping cream
  • 250gram cream cheese
  • yogurt  atau susu  segar atau apa-apa bahan tambahan yang perlu
  • sedikit gelatin
Cara-cara penyediaan
  1. Asingkan biskut oreo dari cream yang terdapat di dalamnya. Lebihan cream ini boleh digunakan dalam kisaran keju nanti.
  2. Hancurkan biskut oreo sehingga halus sebagai base cake anda.
  3. Cairkan sedikkit mentega dan campurkan bersama biskut oreo. Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga ke hujung dengan mampat serta rata ke  seluruh bahagian.
  4. Ketepikan dan simpan di dalam peti.
  5. Putarkan whipping cream, cream cheese, yogurt / susu segar sehingga kembang. Tambahkan sedikit esen vanilla sebagai pewangi.
  6. Masukkan gelatin yang telah dicairkan dengan air panas ke dalam kisaran. (2 sudu serbuk gelatin larutkan ke dalam suku cawan cawan air panas)
  7. Masukkan sedikit crumbs oreo.
  8. Fillings anda telah siap dan boleh dituang ke dalam bekas acuan yang telah disejukkan.
  9. Hiaskan kek anda mengikut cita rasa dengan lebihan biskut oreo. Boleh diletakkan jem atau buah-buahan sebagai hiasan tambahan.
  10. Biarkan di dalam peti selama 3 jam untuk mendapatkan kek yang lebih padat dan bercreamy.
p/s: 2 sudu yogurt / suku cawan susu segar ( hanya bahan tambahan, tak perlu banyak )
Resepi Oreo Cheese Cake

Resepi Oreo Cheese Cake

Selesai untuk dimakan!
  • Kyla Pearlisha

    Hmmm sungguh enak.Time2 ni la tekak ni da xleh kawal.hmmm beli je la,xsmpt nk buek hehe

  • Nur A.Z

    nak try buat weekend ni..

  • Mama Adam

    Menarik dn senang..sy nk try esok..tp nk tnya, letak bpe byk/bpe sudu?(explain plezz coz xpenah guna gelatin sblom ni) yogurt/susu segar nk masukkn bpe ml?

    • Fasy Shane

      (2 sudu serbuk gelatin larutkan ke dalam suku cawan cawan air panas)& 2 sudu yogurt / suku cawan susu segar ( hanya bahan tambahan, tak perlu banyak ) thanks!

  • nazzatulzin

    Gelatin tu klau gntikn dgn agar agar bleh x?

  • Anonymous

    Tumpang tanya, cream cheese tu guna waktu bila yek?

  • khaira

    cream cheese tu kene mix skali dgn whipping cream n yogurt tu ke?

    p/s: craving this oreo cheese cake, weekend ni nk try buat..

    • bigncup@gmail.com

      A’a … Campur sekali.. Lupa tulis dalam entry.. Baru baiki…

  • http://www.galerivitamin.com Aisyah

    Wahh..nampak menarik..fuhh..kena try ni ..thanks for sharing :)

  • kimheechulmiki

    Hi! Thanks so much for sharing the recipe.
    I tried it and it was delicious.
    But there are some questions about the recipe –
    1. Why do we need to add yogurt/milk to the cream cheese? Is it optional?
    2. Sudu, Is it tea spoon or table spoon?

    Anyhow I followed your recipe to a T and it came out well.
    Simple yet scrumptious!

    • fasyshane

      Hi, 1. yogurt and milks are optional to add more textures to the cake. It will make it more softer and more juicy.
      2. Sudu is more to tablespoon.

      Thanks for trying this recipe. Hope you like it!!!

  • kimheechulmiki

    yes! Thanks, I’ll send you a pic of it but having problems with this.

  • nabila

    Mcm Sedap Je. Nk buat lah. Hehe.